הקשר בין ויטמין D והסיכון לתחלואה לבבית בגברים


רמות נמוכות של ויטמין D – האם הן קשורות לסיכון מוגבר לתחלואה לבבית בגברים?

במחקר שנמשך עשר שנים ובו עקבו אחר  18,225 גברים בני 40-75, מראות התוצאות כי רמות נמוכות של ויטמין D עלולות להיות קשורות לעליה בהיארעות התקפי לב.

בקרב הגברים עם רמות נמוכות של הויטמין [נמוך מ-15 ננוגרם/מ"ל] נצפו פי 2 התקפי לב קטלניים ובלתי קטלניים, בהשוואה לגברים שרמות ויטמין D אצלם היו מעל 30 ננוגרם/מ"ל. ברמות ביניים (בין 15-30) הוגבר הסיכון בכ-50%.

 

אחד ההסברים האפשריים לתופעה זו נמצא במחקר אחר. במחקר שעקב אחר 834 גברים ו-820 נשים בגילאי עשרים ומעלה, נמצא יחס הפוך בין רמות ויטמין D והסיכון לסינדרום המטבולי (המתבטא ביתר לחץ דם, רמות HDL נמוכות, תנגודת לאינסולין ועוד). אצל גברים באחוזון העליון של רמות הויטמין (חציון 35 ננוגרם/מ"ל או 88 ננוגרם/ ליטר) נמצאה הפחתה של 73% לסינדרום מטבולי ביחס לגברים באחוזון התחתון (רמות מתחת ל-10 ננוגרם/ מ"ל או 26 ננומול/ ליטר).

ויטמין D אינו ויטמין "קלסי" שחייבים לקבל רק מהמזון, והגוף יכול ליצר אותו מכולסטרול תת עורי בהשפעת חשיפה לקרני שמש. למרות זאת מחסור בויטמין D נפוץ מאוד, אפילו בארצנו שטופת השמש. הסיבות למחסור הן: הימנעות מחשיפה לשמש עקב סיכוני השמש ועקב שעות עבודה ארוכות שאינן מאפשרות חשיפה לשמש בשעות הרלבנטיות לייצור הויטמין. בנוסף חסר יכול להיגרם עם העלייה בגיל עקב ירידה ביעילות הייצור, עקב נטילת תרופות מסוימות, או מחלות כליה וכבד וכן עקב השמנה – הגורמת לכליאה של הויטמין ברקמות השומן. גם במזון המקורות דלים ולכן אין אפשרות להגיע לצריכה המומלצת.
במידה ויש חשש לרמות נמוכות, מומלץ לבצע בדיקה ולתקן את החסר בעזרת תוספים בהתאם להדרכה של בעל מקצוע מתחום התזונה או הרפואה.


התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.